Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A magyar föld és ivóvíz megvédése a jövőnk záloga

2011.05.10

Az ország termőföldjeinek mintegy fele, 3 millió hektár kerülhet 2014-ig külföldi tulajdonba.

Bana Tibor és Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselői sajtótájékoztatójukon számoltak be a Vas megyei földvédelmi razziáról, illetve a Jobbik álláspontját ismertették a magyar termőföld és ivóvízkincs védelmével kapcsolatban.

Bana Tibor elmondta: pártjának az a határozott álláspontja, hogy a hazai termőföldek és ivóvízkincs magyar kézben tartása az egyik legfontosabb nemzetstratégiai kérdés. Nem véletlen, hogy az alkotmány módosításáról szóló indítványok szavazásakor a Jobbik név szerinti szavazást kért arról a javaslatukról, hogy a magyar termőföld és ivóvízkincs kizárólag magyar állami, helyi, önkormányzati vagy magyar állampolgárságú természetes személy tulajdonában lehet. A képviselő sajnálatosnak tartja, hogy indítványukat az összes kormánypárti képviselő elutasította. Ennek ellenére ezt a kérdést kiemelt fontosságára való tekintettel pártja napirenden fogja tartani. Az elkövetkező időszakban továbbra is folyamatosan nyomást fognak gyakorolni a kormányra annak érdekében, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a föld és ivóvíz védelmében.

A politikus beszámolt a szombati napon Vas megyében lefolytatatott földvédelmi razziájukról. Az őrségi településeken kollégájával személyesen győződött meg arról, hogy az itt található termőföldek túlnyomó többsége már külföldi tulajdonban van. A külföldieket érintő földvásárlási moratórium ellenére magyar ügyvédi irodák segítségével, a kiskapuk kihasználásával továbbá zsebszerződésekkel ez a folyamat az utóbbi időben felgyorsult.

A helyszíni bejárások alkalmával szomorúan tapasztalták, hogy az Őrségben található termőföldek kizsigerelése folyik. Az itt megtermelt kukoricát, repcét azonnal kiviszik az országból. Ebből pedig semmilyen haszna sem származik a magyar államnak, ÁFÁ-t nem fizetnek, munkaerőt pedig alig foglakoztatnak. Példaként a Vas megyei Nagyrákoson szerzett tapasztalataikat ismertette: az ott található földeknek már 80-90 százaléka külföldiek kezében van, csupán néhány kisebb parcella maradt magyar gazdák tulajdonában.
 
A politikus végezetül elmondta, az egész ország területére ki fogják terjeszteni a földvédelmi razziájukat. Kiemelte továbbá, hogy ez azért is rendkívül fontos, mert 2014-ben, a földvásárlási moratórium lejártakor az előbb említett földterületek ténylegesen is külföldiek kezébe kerülhetnek, amit feltétlenül meg kell akadályozni. Ez pedig a kormánypártok felelőssége, a Jobbik javaslatának elutasítása után nekik kell megtalálni azokat az eszközöket, amelyekkel elérhető, hogy a magyar termőföldek és ivóvízkincs magyar kézben maradjon.

Magyar Zoltán a Jobbik országgyűlési képviselője a kollégája által elmondottakhoz hozzátette: A magyar termőföldek mintegy fele, 3 millió hektár kerülhet a 2014-es moratórium lejártáig külföldiek kezébe. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a maradék földterületek egy jelentős része olyan spekulálók tulajdonában van, akik kizárólag befektetési szándékkal vásárolták meg azt, 2014 után pedig annak fogják eladni, aki a legtöbbet kínálja érte, az pedig már most borítékolható, hogy a jövőbeni vásárló nem a magyar gazdák közül fog kikerülni.

A politikus kiemelte, a jelenlegi zsebszerződések kisebb részének törvényessége a jelenlegi szabályozás szerint is megkérdőjelezhető. Ezeket a szerződéseket felül kell vizsgálni, ahol pedig szabálytalanságot találnak, ott meg kell tenni megfelelő jogi lépeseket. A zsebszerződések túlnyomó többsége sajnos a törvény kiskapuit használja ki. Ezek visszaszorítására a Jobbik indítványokat fog benyújtani az Országgyűlés elé, bár sok reményt nem lát rá, de ebben a kérdésben várják a kormánypártok támogatását is.
A politikus hangsúlyozta: ahhoz, hogy a kormány megvédje a magyar termőföldeket, Brüsszel érdekeivel kell majd szembemennie. Ezt azonban-eddigi tapasztalataik alapján-úgy látják, hogy ezúttal sem fogják megtenni.

A képviselő bizonyítva a külföldiek hazai földfelvásárlását, az egész ország területén terjesztett hirdetést tartalmazó papírt hozott magával. Ezen egy osztrák állampolgár egy magyar ügyvédi iroda segítségével földek vásárlásra tesz ajánlatot, függetlenül annak elhelyezkedéstől és méretétől. 850 ezer forintos árat kínál a termőföldek hektárjáért, de ha véletlenül erre egy magyar gazda ráígérne, akkor rögtön emel az áron. Ez sajnos általános jelenség egész Magyarországon.

Magyar Zoltán végezetül felhívta a figyelmet arra: ha a Jobbik kormányra kerül, a külföldiek kezén lévő földeket vissza fogják venni állami tulajdonba, majd helyben lakó magyar gazdáknak juttatják tartós bérletre.

Üzent azoknak az ügyvédi irodáknak is, akik ezekben a törvénytelenségekben részt vállaltak. Őket is el kívánják majd számoltatni, ugyanis az általuk végzett tevékenység a hazaárulással ér fel.barikad.hu